Alpakka

Alpakka on kotoisin Andien vuoristosta Etelä-Amerikasta. Se on kamelieläin, kuten sen läheiset sukulaiset kesy laama ja villit vikunja ja guanako. Alpakkarotuja on kaksi: huacaya ja suri, joista huacaya on yleisempi ja sen villa on kiharampaa ja paksumpaa kuin surin pitkä villa.

Alpakka eläimenä on suhteellisen kesyyntyvä ja seurallinen, mutta kuitenkin itsenäinen ja etäinen. Alpakka tarvitsee aina toisen alpakan kaverikseen, se ei viihdy yksin. Alpakka on yksi maailman vanhimmista ihmisen kesyttämistä kotieläimistä, arviolta 5000 vuoden takaa inkojen ajoilta. Suomeen ensimmäiset alpakat tulivat v. 2002.

Täysikasvuinen alpakka painaa n. 70-90 kg ja sen säkäkorkeus on n. 80 cm. Tyttöalpakkaa kutsutaan emäksi ja poikaa orhiksi. Jälkeläinen on vasa.

Hoito

Alpakat ovat melko helppohoitoisia ja tyytyvät vaatimattomiin oloihin. Perusrehuna on hyvänlaatuinen heinä. Lisäksi annamme niille alpakantäysrehua, josta eläimet saavat tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet. 

Alpakat viihtyvät hyvin pihattotallissa, jossa ne voivat vapaasti kulkea ulos ja sisään. 

Alpakoiden päivittäisiin hoitotoimenpiteisiin kuuluu ruokinnan lisäksi tietenkin karsinoiden puhdistus. Alpakka on siisti eläin, tarhassa niillä on ”vessapaikat”. 

Alpakkaemä kantaa jälkeläistään 11-12 kuukautta. Vasoja syntyy yksi kerrallaan. Vasat vieroitetaan emästään 5-6 kk:n ikäisinä. Alpakat elävät n. 15-20-vuotiaiksi.

Muita hoitotoimenpiteitä alpakoilla on säännöllinen kynsien leikkaaminen, joka onnistuu helposti tavallisilla oksasaksilla sekä mahdollisesti hampaiden lyhennys. Alpakat keritään kerran vuodessa. 

Alpakkapihatto

Meidän alpakkapihattomme rakennettiin kesällä 2004. Pihatossa on pieni varasto, jossa sailytämme rehuja ja muita tarvikkeita, myös vesipiste on varastossa. Lattiana on maavarainen betonilaatta, joka on kestävä ja helppo pitää puhtaana.

Alpakat viihtyvät hyvin vedottomassa pihattotallissa, jossa ne voivat vapaasti kulkea ulos ja sisään. Tarhat ja laitumet ovat aidattu puuaidalla ja ne ovat pihaton välittömässä yhteydessä. Pihatossa alpakoiden kulkuovien suulla on muoviliuskat, jotka pitävät pakkasen ulkona, vaikka ovet ovatkin auki.

Pihattoon alpakoille tarjotaan rehua kerran päivässä, heinän ne syövät ulkona olevasta heinähäkistä. Sisällä alpakat käyvät juomassa; vesikuppeina meillä on itsetehdyt, lämmitettävät uimurikupit. Kuivikkeina pihatossa käytämme kauranolkia ja sen alla turvetta. Ne pitävät lattian kuivana ja lämpimän tuntuisena myös talvella. Kesällä alpakat oleilevat ja ruokailevat laitumella.

Kesän ja syksyn 2005 aikana rakensimme toisen samankokoisen ja –näköisen rakennuksen pihaton viereen ja ne on yhdistetty toisiinsa katetulla terassilla. Tämä toinen on rakennus toimii myymälänä. Olivian Puodin avajaisia vietettiin joulukuun alussa 2005.

Villa  

Alpakan villa on kestävää, hienoa, kevyttä ja pehmeää, mutta aika harvinaista. Villa on myös erittäin hyvin lämpöä eristävää. . Alpakanvilla on ontelokuitu ja siksi kevyt ja lämmin. Siinä ei ole lanoliinia eikä lampaanvillalle ominaista karheutta, joten alpakanvilla sopii monille allergikoille. Alpakan luonnollisia värejä on parikymmentä aina pikimustasta ruskean ja harmaan kautta valkoiseen. Alpakka on itsepuhdistuva kuten villa ja sitä myös hoidetaan kuten villaa. Yhdestä eläimestä saadaan 3-5 kg raakavillaa kerralla.