Hevoset

Viiden ponin lauma muutti Ali-Ollin Alpakkatilalle 16.1.2014. Ponit sopeutuivat uuteen kotiinsa ja alpakkanaapureihinsa nopeasti. Lauma oli kuitenkin ollut yhdessä jo useamman vuoden ja hoitavat ihmiset säilyivät samana. Laumamme koostuu eri-ikäisistä tammoista ja ruunista.

Ponilaumassa tapahtui suuria muutoksia alkuvuodesta 2017. Vanhin lauman jäsen Samppa muutti vihreämmille laitumille heti vuoden vaihteen jälkeen. Helmikuussa laumansa ansainnut viisas johtaja Eki sairastui ja jouduimme luopumaan myös hänestä. Jokaisella ponilla on oma paikkansa ja tehtävänsä laumassa. Lauman johtajan poistuminen sai aikaa epätietoisuutta ja levottomutta kolmen jäljelle jääneen laumassa. Kevään koittaessa laumaan haettiin uusia jäseniä. Ensimmäisenä muutti Eestinhevos poniruuna Vismut ja pari viikkoa tämän jälkeen nuori Zemituuka ruuna Mikki.

Ponilaumaan kuuluvat tällä hetkellä tammat Kisu ja Nana sekä ruunat Namu, Vismut ja Mikki. Vielä lauma hakee järjestystään, mutta ajan myötä uskomme että luonamme asuu jälleen tyytväinen lauma.

Ponit asuvat pihatossa. Näin ne pystyvät itse säätelemään minkä aikaa viettävät ulkona. Ajatuksena ponien pidossa on kokonaisuudessaan luoda mahdollisimman lajityypilliset elinolosuhteet. Poneille on heinää vapaasti tarjolla. Heinähäkissä heinän päällä on tiheäsilmäinen vahva verkko, joka hidastaa syömistä ja tarjoaa samalla myös virikettä, sillä ruokinta-aika pitenee huomattavasti. Kesäaikaan ponit saavat ruokansa laitumelta. Vesihuolto toimii juoma-automaatista. Ponimme kulkevat ns. paljain varpain eli ilman kenkiä. Kavioita hoidetaan säännöllisesti vuolemalla.

Ponit toivat mukanaan tuulahduksen EASEL- menetelmästä. Tämä on sosioemotionaalisen oppimisen menetelmä. Tämän menetelmän myötä pyrimme lähestymään hevosten kanssa tehtävää toimintaa hieman erilaisella tavalla. Keskiössä on vuorovaikutuksen ja tasavertaisen kohtaamisen luominen. Se ei sulje pois ratsastamista, mutta pyrkimys on ensin tutustua, jotta luottamus olisi olemassa yhteisessä toiminnassa. EASEL- menetelmää voidaan toteuttaa yksilöllisesti tai ryhmätoiminnassa, mutta sen punainen lanka voi kulkea läpi kaikessa toiminnassa.

Mikäli olet kiinnostunut toiminnasta. Ota meihin yhteyttä.. Lisätietoa EASEL menetelmästä saat mm. www.easeltraining.fi

Kanit

Keväällä 2005 meille muutti 5 kania, rakkauslapsia joiden rodusta ei ollut tietoa. Vuoden päästä laitoimme kanien seuraksi hermeliinikani Nöpön ja pian meillä oli yli 20 suloista kaninpoikasta. Suurin osa niistä jäi meille asumaan, olivathan ne niin söpöjä. Tästä kani-innostuksemme sitten alkoi ja siitä lähtien meillä on aina ollut kaneja.

Meille on muuttanut monta kania, jotka tarvitsivat uuden kodin. Ja moni kani on lähtenyt meiltä uuteen kotiin. Olemme teettäneet muutaman poikueen, joista viimeisin syntyi heinäkuussa 2016.

Kanit asuvat ympäri vuoden ulkona. Toki niillä on kopit, mihin pääsee suojaan. Kanit syövät heinää ja pellettisekoitusta ja saavat välillä herkkuja, kuten porkkanaa ja kuivaa leipää. Haavan oksia kanit tykkäävät nakertaa. Ulkohäkeissä olevia kaneja pääsee halutessaan silittämään ja ruokkimaan.

Ensi kesänä olisi tarkoitus teettää Ranskanluppapoikue kunhan kanitytöt Timjami ja Melissa kasvavat aikuisiksi. Kanivauvojen tuleva isä Ranskanluppapoika Prinssi, kääpiöluppa Alma, risteytyskanit Pastilli ja Luru asuvat tilalla myös.

Degut

Degutytöt  Hinku ja Vinku muuttivat meille huhtikuussa 2016 toisesta perheestä. Hinku ja Vinku asuvat Olivian puodissa isossa häkissä, jossa niillä on paljon koloja ja virikkeitä. Ne myös tykkäävät kylpeä hiekassa. Degu on päiväeläin, joka kuitenkin ottaa usein nokosia. Degut ovat kasvissyöjiä. Meillä ne syövät heinää, degun pellettiä ja tykkäävät nakertaa oksia. Ne saavat myös kesällä tuoretta ruohoa, hedelmiä niille ei saa antaa, koska degulle voi kehittyä diabetes sokeripitoisen ruokavalion seurauksena.